ŠTA JE EKSPO, KAKO GA JE SRBIJA DOBILA I KOLIKO KOŠTA? Beograd na mapi sveta uz slogan „Igra za čovečanstvo“ (FOTO)
Ekspo 2027, Foto: beograd.rs

EKSPO 2027

ŠTA JE EKSPO, KAKO GA JE SRBIJA DOBILA I KOLIKO KOŠTA? Beograd na mapi sveta uz slogan „Igra za čovečanstvo“ (FOTO)

Prvi svetski EKSPO je održan 1851. godine u Londonu

Objavljeno:

Beogradski EKSPO 2027 obeležiće istoriju Srbije, regiona, ali i celog sveta. Za Zapadni Balkan biće ovo prvi EKSPO koji je ikad organizovan u regionu, a ni u čitavoj Jugoistočnoj Evropi nijedna zemlja nije počastvovana titulom domaćina svetske izložbe već duže od tri decenije.

Biće ovo i veoma poseban EKSPO za čitav svet, budući da se po prvi put polaže toliko pažnje na ekološke aspekte događaja koji prati cela planteta. Solarna energija, snaga vetra, inovativni sistemi grejanja i hlađenja vazduha - sve će to biti maksimalno primenjeno u zgradama, paviljonima, pa čak i na parkinzima i zelenim površinama beogradskog EKSPO kompleksa. Posetioci će imati priliku da koriste najraznovrsnija ekološka prevozna sredstva, a najvažnije je to što će sve sagrađeno za ovu priliku moći još dugo da se koristi - često i na potpuno drugim mestima.

Šta je EKSPO?

EKSPO je globalni događaj koji okuplja države i međunarodne organizacije sa ciljem da se nađu rešenja za fundamenalne izazove s kojima se čovečanstvo susreće. Uvek je posvećen važnim temama, a privlači milione posetilaca pa tako kreira novu dinamiku i pruža uslove za grandiozne promene u gradovima domaćinima.

Prvi svetski EKSPO je održan 1851. godine u Londonu, pod nazivom Velika izložba. Poslednji je održan u Dubaiju, od 1. oktobra 2021. godine do 31. marta 2022. godine. Sledeći će se održati u japanskom gradu Osaka, od aprila do oktobra 2025. godine.

Šta je specijalizovani EKSPO?

Specijalizovani EKSPO je nešto drugačija vrsta svetske izložbe, jer uvek treba da „ilustruje neku konkretnu temu“. Događaj može da traje maksimalno tri meseca, u jasno određenom prostoru namenjenom za izložbene paviljone učesnika. Za specijalizovani EKSPO u Srbiji se gradi novi kompleks jugozapadno od grada, u blizini aerodroma „Nikola Tesla“.

„Organizovanje ovakve manifestacije predstavlja posebnu vrstu priznanja za svaku zemlju i grad imajući u vidu da u proseku preko 100 zemalja učestvuje na ovim izložbama i da je za vreme trajanja poseti isto toliko šefova država ili predsednika vlade. Zato se nadamo da će srpska prestonica dobiti šansu da pokaže svetu sve svoje lepote, istoriju i kulturu.“

Kako će izgledati beogradski EKSPO?

Glavna zgrada u centru će imati glavni javni ulaz i prateće objekte, interni i eksterni auditorijum, kao i konferencijske objekte, VIP objekte i kancelarije za administraciju opšteg tipa.

Osam glavnih objekata se nalaze jedan pored drugog duž centralnog šetališta koje se širi u centralni trg ispred glavne ulazne zgrade. Na kružnom trgu će biti izgrađen Nacionalni paviljon Republike Srbije, koji će biti centralna tačka, a u bočnim prostorima će biti izgrađeni drugi samostalni paviljoni.

Ulazna zgrada će imati simboličan dizajn naglašen pergolama koje po obliku predstavljaju sve planine oko Beograda. U ovoj zgradi će biti smeštene kancelarije, sobe, kao i restorani i kafeterije. Gradnja ovih objekata se bazira na dva glavna principa - da budu održivi i da ostanu široko upotrebljivi i ubuduće, čak i na nekom drugom mestu.

Koncept građevina koje se mogu ukloniti i zatim ponovo upotrebiti drugde spektakularno je primenjen u izgradnji stadiona za nedavno održanom Svetskom fudbalskom kupu u Kataru. Upravo kompanija koja je projektovala ovaj stadion - španski arhitektonski studio „Fenvik i Iribaren Arhitekti“, potpisuje projekat EKSPO 2027 u Beogradu.

U galeriji fotografija pogledajte kako će izgledati projekti EKSPO 2027 u Beogradu.

1 / 16 Foto: beograd.rs

Šta se gradi uz EKSPO 2027?

Nacionalni stadion uz sajamski kompleks će biti sagrađen po svim standardima UEFA i imaće čak 52.000 sedišta. Zahvaljujući njemu, Srbija će biti konkurent za najveća fudbalska takmičenja. Rezidencijalni kompleks će imati 1.500 stanova, a u ovom svojevrsnom „gradu u gradu“ će biti izgrađen i akvatik park, kao novi centar vodenih sportova.

Radi povezivanja Prokopa u centru grada preko Zemun polja sa EKSPOM, biće izgrađeno novih 18 km pruge. Linijska infrastruktura kompleksa budućeg sajma će obuhvatati 8 kilometara gradskih bulevara, saobraćajnu petlju, nadvožnjak, liniju gasovoda, toplovod, hidrovod, kao i parking veličine 15 hektara.

Šta Srbija dobija od izložbe EKSPO 2027?

Očekuje se da specijalizovanu međunarodnu izložbu EKSPO 2027 poseti oko tri miliona ljudi iz 120 zemalja, a ukupni ekonomski efekti premašiće milijardu evra. Prema analizi domaćih eksperata, koristi ima cela zemlja već od pripreme samog događaja, kao i gradnje objekata i prateće infrastrukture koji ostaju kao nasleđe ove izložbe.

Investicije će se višestruko vratiti, a benefiti preliti i na ugostiteljstvo, turizam i hotelijerstvo, uz otvaranje novih radnih mesta i povećane zarade. Posledično, to će značiti i veći privredni rast i snažniju ekonomiju.

Po mišljenju Patrisa Balestera, stručnjaka sa Univerziteta u Tuluzu koji više od 15 godina izučava EKSPO, domaćinstvo specijalizovane izložbe Srbiji može da donese i političke koristi kao i jačanje ugleda zemlje u svetu. „Na diplomatskom nivou, to pokazuje da je zemlja domaćin otvorena prema svetu i spremna da da dočeka strane delegacije uz maksimum gostoprimstva“, naglašava Balester.

Koliko Srbiju košta EKSPO 2027?

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, EKSPO je investicija od 1,2 milijarde evra, ali ceo program „Skok u budućnost - Srbija 2027“ za koji je EKSPO neka vrsta „kišobrana“, podrazumeva ulaganja od 18 milijardi evra. Plan je da se izgrade i obnove auto-putevi, brze pruge, saobraćajnice, ali i BIO4 kampus, škole i zdravstvene ustanove.

Kako je Srbija dobila EKSPO 2027?

Republika Srbija je izrazila nameru da se kandiduje za specijalizovanu izložbu 2027. godine podnošenjem zvaničnog pisma predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, u januaru 2022. godine. Kandidaturu je podnelo ukupno pet zemalja odnosno gradova: USA – Minesota, Tajland – Puket, Španija – Malaga i Argentina – San Karlos de Bariloče. Srbija i preostala četiri kandidata predali su tokom juna 2022. godine elaborate kandidature i prezentovali svoje projekte pred Generalnom skupštinom Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu.

Skupština je donela odluku da dodeli Beogradu organizaciju ove ugledne izložbe na svojoj sednici održanoj 21. juna 2023. godine.

Bonus video:

07:19

EKSPO 2027. ĆE NESUMNJIVO IMATI DIREKTAN EFEKAT NA BDP SRBIJE! Nikolić: Iznos od 12 milijardi može da bude održivo ekonomski

(Espreso / gradonacelnik.beograd.rs/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.